Rating: Somersby Apple vs Strongbow Gold

A tavasz beköszöntével felfrissül az ember teste és lelke egyaránt. Már-már látható távolsága kerül a napsütés, a „jó idő”. Bár még több sötét és lehangoló délután vár ránk, valami mégis elkezdődött. A természet virágzásával az életkedvünk is felpezsdül, szép lassan beindul a 2012-es buliszezon is. A márciusi napfényben így hát én is elindultam első körutamra.

Elsőre rögtön rácsaptam egy igen kecsegtető akcióra: kedvezményes áron volt a Strongbow Gold és a Somersby is. E két egyre népszerűbb ital, egészen pontosan cider (almabor), igen jó választás lehet egy-egy laza estéhez. Lássuk hát az értékelést: Strongbow Gold vs Somersby Apple, természetesen csak 18 éven felülieknek!

Kiszerelés, megjelenés:

Mindkét italból az üveges változatot kóstoltam meg. Külsőre a Strongbow Gold nagyobb eleganciát sugall, és a palack is nagyobb igényességről árulkodik. A Somersby ennél azért egyszerűbb, a világos címke jóval fiatalosabb, a design inkább a minimumra törekszik. Ennek ellenére mégsem nevezhető csúnyának, és jóval feltűnőbb, mint versenytársa, amit a többi sör között messziről elég körülményes lehet megtalálni. Külön tetszett a Gold esetében a palack válla fölötti kis domború minta; bár nem tartozik a legnagyobb újítások közé, mégis ad egy kis díszítőfunkciót. A Somersby mellett szól viszont a nagyobb űrtartalom. Elhanyagolhatónak tűnik a különbég (A Strongbow Gold 0,3-as, míg a másik 0,33 l-es), azonban árban a vásárlás idején pont a Somersby Apple volt kedvezőbb.

 

Íz és összetétel:

A Stronbow Gold „almalé alapú, erjesztett, alkoholos ital”, ami a gyakorlatban azt jelenti számomra, hogy a gyümölcslé igen kevés százalékban van jelen. A gyártó igen ügyesen elrejtette egy félmondat mögé, hogy pontosan akkor mit is kever hozzá az almaléhez. Őszintén szólva nekem egy – manapság szintúgy divatos – gyümölcsös sörre emlékeztetett az íze, amely azért nem teljesen egyenlő a ciderrel. Karakteres, közepesen kesernyés alapízéhez az alma hidegen még egész jól passzol, de a gyümölcs zamata már kissé melegebb állapotban teljesen eltűnik. Nagyjából  20 perc múlva már nem sok különbözteti meg egy lazább sörtől. Tekintve, hogy az utóíze sem enyhíti az élményt, így a kevert sör hatása maradt meg csak bennem. Ennek ellenére nem nevezném rossz minőségűnek.

A Somersby hátulján ezt vállalja a gyártó (vagyis a forgalmazó): „Víz, almabor, cukor, almalésűrítmény…”, a teljes összetételét felesleges felsorolnom. A nagy különbség, hogy ebben az almabor (a cider alapjelentése) konkrétan meg van nevezve, és még mellé kevertek külön almalevet. Bár a kalóriatartalmát egyiknek sem vettem alapul (ki sem számoltam), erősen gyanítom, hogy ebből a szempontból a Gold jönne ki nyertesként. Íze alapján a Somersby közelebb áll egy üdítőhöz, mint hogy valódi 18+-os italként kezeljük. Ezt nagyrészt annak köszönheti, hogy itt az almabor adja az alkoholtartalmat, amit viszont igen erősen felhígítottak a vízzel és az almalé sűrítménnyel. Megkóstolva egy kifejezetten finom, édeskés ízt hagyott a számban, amelynek pikantériáját adja csak az alkohol. Utóízében is a gyümölcs dominál, de végig határozottan éreztem, hogy nem csak almalevet iszom. Természetesen ez is hűtve az igazi, de melegebb állapotában is ihatóbb volt a Goldnál. Mindezek ellenére ezt is csak hidegen érdemes fogyasztani.

 

Ajánlat:

Mindkét termék kitűnő választás lehet egy-egy görbe estére, de egyik sem alkalmas semmiféle mámorító élmény elérésére. A Strongbow azért nem hazudtolja meg a nevét, egy markáns, határozott alkoholtartalmú almás ital. Azok számára ajánlom, akik szeretik a sör ízét, és kevésbé érdekli őket a gyümölcsösség. A Somersby kifejezetten azoknak ideális, akik nem feltétlenül alkoholos italként tekintenek rá, hanem sokkal inkább egy frissítő üdítőre némi extrával. Jóval nagyobb almatartalma miatt a Somersby még a Stronbow Goldnál is gyengébb, ámde finomabb is.

Értékelés:

Strongbow Gold 6/10

Somersby Apple 8/10

Hozzászólás